יום שלישי, 2 באוגוסט 2016

מה עושים עם הילדים בחופש הגדול - חלק ג׳


זה הפוסט האחרון בסדרת הפוסטים ״מה עושים עם הילדים בחופש הגדול״.
והנה תקציר - בסדרת הפוסטים ריכזתי פעילויות כיפיות שיעסיקו את הילדים, ועל הדרך יעודדו מוטוריקה עדינה, תפיסה חזותית, קשר עין-יד, יכולות קוגניטביות, עצמאות, ועוד.

אז בואו נתחיל.

עבודות יצירה



עבודות יצירה משפרות יכולות מוטוריות עדינות, תיאום בין שתי הידיים, הבחנה בפרטים, ועוד מיומניות.

ילדים אוהבים מאד ליצור, להתנסות בחומרים ובפעילויות שונות. בואו ננצל את זה שהסקרנות שלהם עדיין במיטבה...
שתפו את הילדים בפרוייקטים של יצירה: עבודות של פאייטים, רקמה, פיסול בחמר, פיסול בנייר, 
קולאז'ים , הדבקות שונות, ועוד.

יש היצע אדיר של ערכות  יצירה לכל גיל וכיס בחנויות היצירה (שימו לב לערכות היפות במחירים הוגנים של חברת פלדע - קניתי לנכדים שלי וזו היתה ממש הצלחה).
אפשר גם ליצור גם מחומרים פשוטים שיש בכל בית - הכנתי רשימה של אביזרים שאפשר לנצל בבית לעבודות יצירה:
  • מספריים
  • עיתונים צבעוניים עם תמונות
  • נייר
  • צבעים
  • דבק
  • מדבקות
  • חרוזים או כפתורים בגדלים שונים
  • גלילים פנימיים של נייר טואלט (החלק שנייר הטואלט מגולגל עליו)
  • צלחות חד-פעמיות
 אז מה אפשר לעשות עם כל הדברים האלה? הנה רשימה של כמה פעילויות, ואתם תמיד יכולים להמציא עוד...

  • תנו לילדים לגזור תמונות מהעיתונים ולהדביק כאוות נפשם על ניירות ( קולאז')
  • תנו לילדים לגזור את גלילי נייר הטואלט ולהכין מהם דמויות (כאן המדבקות והכפתורים נכנסים לתמונה כעיניים)
  • הכינו משקפת מגלילי הנייר טואלט
  • הכינו חיות מצלחות נייר
  • תנו לילדים להיות יצירתיים...

בישול ואפיה

המטבח הוא מקום נפלא לחוויות רב-חושיות: הכל עובד כאן: חוש המישוש, הריח, הטעם, הראיה והתנועה (למשל מוטוריקה עדינה, שימוש בשתי ידיים, תפעול חפצים כמו סכין, מערוך או קולפן ירקות). 
ילדים אוהבים מאד לבשל ולאפות. ניתן לשתף את הילדים כבר מגיל שלוש לערוך שולחן (בכלי פלסטיק כמובן), לחתוך את עלי החסה לסלט באמצעות האצבעות בלבד וללא סכין (עובד על תיאום בין שתי הידיים ומחזק את שרירי האצבעות) ולהוסיף את עגבניות השרי לקערה.
הילדים הבוגרים יותר (מגיל 6 ומעלה) יחתכו ירקות ופירות עם סכין (בחרו את הסכין הקהה ביותר במטבח כדי לשמור על בטיחות), יתנסו בשימוש בקולפן ירקות, יתבלו את המאכלים (זריה של תבלינים ומזיגה של שמן).

אפשר גם להכין פיצה עם הילדים: הם יאהבו את הפעילות ואת האכילה בסופה... 
 אם מתחשק לכם להכין לבד את הבצק - לרדד בצק זה תענוג בפני עצמו לילדים, ומערב שרירי ידיים ואצבעות.
אבל לא חייבים להכין את הבצק לבד - אפשר להשתמש בבצק מוכן או בחצאי פיתות.

בין אם לשתם בצק או לא, ישלב הכנת הרוטב גם הוא פעילות טובה לילדים - הילדים ימרחו את רסק העגבניות, יפזרו אורגנו, יגלענו זיתים, יניחו אותם על הבצק, יפזרו גבינה, ועל הדרך יפתחו יכולות של מוטוריקה עדינה, יריחו, יטעמו ויהנו מיכולתם להכין לבד אוכל.


עוד פעילות שאני אוהבת היא הכנת כריכים מעוצבים (מגיל 4) : הילדים ימרחו את פרוסות הלחם, דבר שמעודד תפעול חפצים בצורה יעילה ושימוש מושכל בכוח (אם ימרחו חזק עם הסכין, פרוסת הלחם תקרע), ויקשטו אותה בפרוסות של ירקות, פעילות שמפתחת דימיון ויצירתיות. 


אם אתם אופים במטבח- שתפו את הילדים בפעילויות האפיה השונות: מהכנת הבצק, רידודו, ועד יצירת העוגיות בעזרת חותכנים מתאימים. 
הילדים יפתחו את יכולותיהם המוטוריות העדינות, את התיאום בין שתי הידיים, יפתחו יצירתיות ויהנו מחוויה רב חושית.


הילדים הבוגרים (מגיל 7 ומעלה) יוכלו להכין לבד מאכלים ע"פ מתכונים פשוטים (יש בשוק הרבה ספרי בישול לילדים. אני זוכרת את הספר של רות סירקיס "ילדים מבשלים" שהילדים שלי הכינו יופי של עוגות ומאכלים באמצעותו) .
הכנת מאכלים ע"פ מתכונים מפתחת עצמאות, ומשפרת מיומנויות ניהוליות כמו ארגון, זכרון עבודה (האם כבר הכנסתי את הסוכר לעיסה?), רצף ותזמון,  קשב וריכוז, ועוד.

אז זהו, תמה סדרת הפוסטים על פעילויות לחופש - מקווה שאימצתם חלק.
אם יש פעילות שמצאה חן בעיניכם במיוחד, או פעילות שלא היתה כתובה פה ואתם רוצים לשתף - כתבו לי על הקיר בפייסבוק.


והכי חשוב - תהנו מהקיץ ומזמן האיכות עם הילדים!